Δεν έχουμε συνηθίσει να τρώμε έτσι το αβοκάντο αλλά αυτά τα παναρισμένα, τηγανητά μπαστουνάκια είναι πέρα για πέρα εθιστικά! Τα συνοδεύουμε με ένα νηστίσιμο ντιπ από ταχίνι και μίσο.
Υλικά
- 2 μεγάλα αβοκάντο, ώριμα αλλά όχι λιωμένα, καθαρισμένα (τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν)
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι ή καυτερή πάπρικα
- 100 γρ. πάνκο (ιαπωνική γαλέτα από χοντρά, ιδιαίτερα νόστιμα ψίχουλα – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία/ντελί) ή τριμμένη φρυγανιά
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ταχίνι-μίσο
- 45 γρ. ταχίνι καλής ποιότητας
- 15 γρ. πάστα μίσο (σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα και σε ντελί)
- 10 ml ρυζόξιδο
- 10 ml σησαμέλαιο
- 1 φρέσκια πιπερίτσα τσίλι, πολύ ψιλοκομμένη (ή όση αντέχουμε)
- χυμός από 1 λάιμ
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα ταχίνι
- Για να ετοιμάσουμε τα μπαστουνάκια αβοκάντο ξεκινάμε από τη σάλτσα ταχίνι-μίσο ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σε ένα μπολ.
Αβοκάντο
- Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε κατά μήκος κάθε μισό κομμάτι σε 4 φέτες.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη τσίλι (ή την πάπρικα) και αλατοπίπερο. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε νερό και σε ένα τρίτο το πάνκο (ή την τριμμένη φρυγανιά).
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει το 1/3 του ύψους του.
- Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά – ιδανικά μετράμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο: πρέπει να δείξει 175°C.
- Περνάμε ένα ένα τα κομμάτια αβοκάντο πρώτα στο αλεύρι, μετά τα βουτάμε γρήγορα στο νερό και τα ρίχνουμε αμέσως στο πάνκο ή στην τριμμένη φρυγανιά, γυρίζοντάς τα για να καλυφθούν.
- Τα τηγανίζουμε σε δόσεις για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η κρούστα τους.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Τα αλατίζουμε ελαφρώς, όσο είναι ακόμη καυτά.
- Τα σερβίρουμε περιχυμένα με τη σάλτσα ταχίνι ή τη σερβίρουμε ξεχωριστά, ως ντιπ.