Μια αλλιώτικη, αρωματική εκδοχή της φασολάδας με μαυρομάτικα, μάραθο και ξύσμα πορτοκαλιού.
Υλικά
- 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού μικρά κυβάκια από κολοκύθα ή καρότα
- 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- 200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, χτυπημένα ελαφρώς στον πολυκόφτη
- τα φύλλα από 4 κλωνάρια μαντζουράνα
- 1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη φασολάδα με μαυρομάτικα και μάραθο, σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κυβάκια κολοκύθας ή καρότου και το μπούκοβο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και 4 φλιτζ. τσαγιού νερό, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη μαντζουράνα, τον μάραθο, αλάτι και πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και μία δόση από τη φασολάδα, όση χωράει σε μία κουτάλα της σούπας, και τα χτυπάμε καλά για να γίνουν χυλός.
- Τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά να χυλώσει η φασολάδα και σερβίρουμε με ζυμωτό ψωμί.