
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΣυνταγές για κάθε τραπέζι με ζυμαρικά, που θα ενθουσιάσουν και τους πιο φανατικούς! Τέσσερα πιάτα για όλα τα γούστα: Ένα παστίτσιο, ένα κριθαρότο, στριφτό στον φούρνο αλλά και ταλιατέλες.
Υλικά
- 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο Νο. 1 Melissa
- 35 γρ. ελαιόλαδο
- Μαύρο πιπέρι, φρεσκοκοτριμμένο
- 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά
Για τη γέμιση
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. κόκκινο κολοκύθι
- 30 γρ. φρέσκο αρωματικά, ψιλοκομμένα (ρίγανη, δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο)
- 350 γρ. φέτα
- Λίγο θαλασσινό αλάτι
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 70 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 3 αβγά
Διαδικασία
Τρίβουμε το κολοκύθι σε χοντρό τρίφτη. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με το ελαιόλαδο και μαραίνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το κολοκύθι, τα αρωματικά και λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη φέτα, αφού πρώτα τη σπάσουμε με ένα πιρούνι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά και χτυπάμε μέσα τα αβγά. Βράζουμε τα μακαρόνια 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και το πιπέρι.
Σε ένα βαθύ ταψί, ελαφρά αλειμμένο με ελαιόλαδο, βάζουμε πρώτα τα μισά μακαρόνια και από πάνω τη γέμιση. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τελειώνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει (περίπου 1 ώρα).