Μια σαλάτα πλούσια και τραγανή, με μήλα, καρύδια, πρασινάδες και μια σάλτσα με ωραίες εντάσεις. Αν θέλουμε τη μετατρέπουμε σε κύριο πιάτο, προσθέτοντας 150 γρ. φιλέτα καπνιστής πέστροφας σε κομμάτια ή ίση ποσότητα θρυμματισμένου ροκφόρ ή άλλου μπλε τυριού.
Υλικά
- 3 κόκκινα μήλα, με τη φλούδα, σε λεπτές φέτες ή σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, ραντισμένα με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- τα φύλλα από 1 σαλάτα, ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι, σε μέτρια κομμάτια κι έπειτα σε λεπτά μπαστουνάκια
- 4 κουτ. σούπας χοντροκομμένος μαϊντανός
- 50 γρ. καρυδόψιχα, καβουρδισμένη
Για τη σάλτσα αντσούγιας
- 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
- 2 φιλέτα αντσούγιας, ξεπλυμένα, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για να φτιάξουμε πράσινη σαλάτα με μήλα και σάλτσα αντσούγιας, αρχικά τρίβουμε, με την κομμένη πλευρά της σκελίδας σκόρδου, τα τοιχώματα ενός ευρύχωρου μπολ.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά για τη σάλτσα αντσούγιας, μαζί με τη σκελίδα και ανακατεύουμε καλά.
Σαλάτα
- Σε μια ευρύχωρη σαλατιέρα ρίχνουμε τα μήλα, το μαρούλι, το σέλερι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Πετάμε το σκόρδο από τη σάλτσα αντσούγιας (θέλουμε μόνο το άρωμά του) και περιχύνουμε τη σαλάτα με αυτήν. Ανακατεύουμε.
- Σκορπίζουμε τα καρύδια και σερβίρουμε αμέσως την πράσινη σαλάτα με μήλα και σάλτσα αντσούγιας.