Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 250 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι
Για τη γέμιση
- 3 ματσάκια (300 γρ. περίπου) καυκαλήθρες, πλυμένες, στεγνωμένες και χοντροκομμένες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. ξινομυζήθρα ή γιαούρτι ή κατίκι Δομοκού ή φρέσκια μυζήθρα
- 1 ματσάκι φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), σε ροδέλες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 αυγά βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Απλώνουμε το κανταΐφι σε ένα μεγάλο ταψί, το «ανοίγουμε» με τα χέρια μας, το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και το «βρέχουμε» με το ελαιόλαδο. Το τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να λαδωθεί καλά και το μοιράζουμε σε 6 ατομικές ταρτιέρες, φροντίζοντας να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αν δεν έχουμε ατομικές ταρτιέρες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο. Μόλις μαλακώσουν (μετά 2 λεπτά) προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και ανακατεύουμε καλά. Τις αφήνουμε να μαραθούν για 2 - 3 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρώς προσθέτουμε την ξινομυζήθρα, τα 2 αυγά και τον άνηθο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Μοιράζουμε τη γέμιση στις ταρτιέρες πάνω στο κανταΐφι. Ψήνουμε τα ταρτάκια μέχρι να ροδίσουν (για 25 - 30 λεπτά). Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε. Τα σερβίρουμε ζεστά.