Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΗ Ελευθερία Γιαννακίδου μάς δείχνει πώς έφτιαχναν οι Πόντιοι του χωριού το μπορτς, το διάσημο πιάτο της Ρωσίας. Εμαθε τη συνταγή από την πεθερά της, Ελένη Γιαννακίδου, που ήρθε στις Σέρρες το 1932 από τη νότια Ρωσία.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό με κόκαλο (λαιμός, ελιά), κομμένο σε μικρές μερίδες (το κόκαλο προσθέτει νοστιμιά, αλλά, εάν θέλετε, μπορείτε να πάρετε μόνο ψαχνό)
- 1/2 μέτριο λάχανο ψιλοκομμένο
- 4 πατάτες, οι 2 κομμένες κυδωνάτες, οι 2 ολόκληρες
- 2 κρεμμύδια, 1 ψιλοκομμένο και 1 τριμμένο
- 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2 καυτερές πιπεριές, φρέσκες ή ξερές, ψιλοκομμένες
- 500 γρ. χυμός ντομάτας
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένα + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
- τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
- 800 ml ζωμός κρέατος ή νερό
- 40 ml ελαιόλαδο + 60 ml ελαιόλαδο για το τηγάνι
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνoυμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα κομμάτια κρέατος για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να σκεπαστεί το κρέας και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 - 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει. Προσθέτουμε το λάχανο, τις πατάτες, τα καρότα, τη 1 καυτερή πιπεριά, το σέλινο, τη 1 κουταλιά σούπας μαϊντανό, αλάτι, λίγο πιπέρι και τόσο ζωμό κρέατος ή νερό ώστε να σκεπαστούν τα υλικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τα 60 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τη 1 κουταλιά σούπας σέλινο, το μαϊντανό, την καυτερή πιπεριά, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να βράσει η σάλτσα. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα από τη μεγάλη κατσαρόλα τις 2 ολόκληρες πατάτες. Τις πατάμε με το πιρούνι, δεν θέλουμε να γίνουν πουρές, αλλά να είναι χοντροκομμένες, με μεγάλα κομματάκια. Τις ρίχνουμε στο τηγάνι με την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε για 4 - 5 λεπτά ακόμη και μεταφέρουμε το όλον στη μεγάλη κατσαρόλα με το λάχανο και το κρέας. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για άλλα 8 - 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Στο ποτήρι μας ένα ροζέ ξηρό κρασί από τα οινοποιεία της Καβάλας.