Η κολοκύθα με την τριμμένη τρυφερή της σάρκα σχεδόν λιώνει στο μαγείρεμα και δίνει σε τούτο το πιλάφι απαλό πορτοκαλί χρώμα.
Υλικά
40 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο, από βάζο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
300 γρ. ψίχα κολοκύθας, χονδροτριμμένη
500 γρ. ρύζι μπασμάτι
1.200 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή τσάι με άρωμα εσπεριδοειδών
150 γρ. καρότο, σε μικρά καρέ
5 κάστανα έτοιμα, βρασμένα και καθαρισμένα (από συσκευασία βάκουμ), ψιλοκομμένα
200 γρ. νιώτικο κεφαλοτύρι, τριμμένο (ή πικάντικη γραβιέρα)
40 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκια μαντζουράνα, πλυμένα και στεγνά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας
λίγη γραβιέρα σε λεπτές φέτες σαν φλούδες (τις κόβουμε με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά)
κάστανα προβρασμένα, σε λεπτές φέτες
λίγο πετιμέζι ροδιού (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε πιλάφι βουτυράτο με κολοκύθα, κάστανα και πικάντικο τυρί, αρχικά σοτάρουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια στο αιγοπρόβειο βούτυρο, μέχρι να μαραθούν και να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσουν ελαφρώς οι κόκκοι του.
Σβήνουμε με τον ζωμό (ή το τσάι), αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το καρότο, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του πακέτου. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τα κάστανα, το τυρί, το αγελαδινό βούτυρο και τη μαντζουράνα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε το πιλάφι σε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση, το ισιώνουμε ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά.
Σερβίρισμα
Ξεφορμάρουμε το πιλάφι σε μια πιατέλα.
Γαρνίρουμε με τις «φλούδες» νιώτικης γραβιέρας, τις φέτες κάστανου και τα φύλλα μαντζουράνας.
Αν θέλουμε, ραντίζουμε και με λίγο πετιμέζι ροδιού.