Συνταγή: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο μαύρο κοτόπουλο είναι σπάνιο, ιδιαίτερο και νοστιμότατο. Εμείς το μαγειρεύουμε στη γάστρα με γέμιση και πατάτες.
Υλικά
- 1 μαύρο κοτόπουλο (περίπου 1.700 γρ.), καθαρισμένο
- 500 γρ. μικρές πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος
- 1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 30-50 ml χυμός λεμονιού
- 40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μικρό πράσο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
- 80 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 40 γρ. μαύρες σταφίδες
- 150 γρ. πλιγούρι
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
- 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο μαζί με την κανέλα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το πλιγούρι και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ξύσμα και 150 ml νερό. Μαγειρεύουμε για 13-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει τα υγρά. Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με όλα τα υπόλοιπα υλικά και 250 ml νερό.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και το γεμίζουμε στην κοιλιά με το μείγμα της γέμισης. Ράβουμε με σπάγκο μαγειρικής ή κλείνουμε το άνοιγμα στερεώνοντάς το με οδοντογλυφίδες. Το βάζουμε στη γάστρα, με το στήθος προς τα πάνω, και με μια τρυπητή κουτάλα σκορπίζουμε τριγύρω τις πατάτες. Περιχύνουμε με τα υγρά που έμειναν στο μπολ το κοτόπουλο και τις πατάτες και σκεπάζουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, προσεκτικά για να μην καούμε, δυναμώνουμε τη φωτιά στους 200° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ελέγχουμε το κοτόπουλο αν έγινε: τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που «τρέχει» είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμο. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και αφαιρούμε τον σπάγκο ή τις οδοντογλυφίδες.
Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε και τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα σκεύος στην άκρη. Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού σε έναν πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Αδειάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρισμα: Ανοίγουμε την κοιλιά του κοτόπουλου και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση στην πιατέλα. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες. Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη του πουλερικού και τακτοποιούμε τις πατάτες.
Στο ποτήρι μας: Ενα ωραίο αλσατικού στυλ Gewurztraminer ή μια premium ώριμη Νεμέα.