Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑξιοποιούμε τις σπιτικές λεμονάτες παρασκευές μας με τον καλύτερο τρόπο, όπως με αυτή την απίθανη και ιδιαίτερη λεμονόπιτα. Η συνταγή είναι του Αντώνη Σελέκου.
Υλικά
1 δόση λεμονόκρεμας
100 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για τη ζύμη
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομματάκια, παγωμένο + λίγο ακόμα, λιωμένο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 μέτριο αυγό
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση, ξύνουμε με τη λάμα του μαχαιριού και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό)
100 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη
20 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
2 γρ. αλάτι (στη μύτη του κουτ. γλυκού)
Για τα φύλλα
6 φύλλα κρούστας
30 γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη επιπλέον για πασπάλισμα στο σερβίρισμα
50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Διαδικασία
Ζύμη: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ενωθούν γρήγορα σε μια ομοιογενή ζύμη. Πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο (ιδανικά την αφήνουμε για όλο το βράδυ). Τη βγάζουμε από το ψυγείο και τη χωρίζουμε στη μέση. Θα χρησιμοποιήσουμε τη μισή ζύμη (η ποσότητα των υλικών είναι τέτοια που δύσκολα χωρίζονται για 1 δόση). Την υπόλοιπη την τυλίγουμε ξανά σε μεμβράνη και την κρατάμε για άλλη χρήση. Διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο και 15 ημέρες στην κατάψυξη. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας (για να μην κολλάει στον πλάστη) και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χλστ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε προσεκτικά το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κόβουμε τα περισσεύματα και τρυπάμε τη ζύμη εδώ κι εκεί με πιρούνι. Απλώνουμε στη ζύμη ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη, φροντίζοντας οι άκρες του να εξέχουν από το σκεύος, και γεμίζουμε μέχρι πάνω με ρύζι. Ψήνουμε τη βάση για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρύζι και ψήνουμε τη βάση για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ξεφουρνίζουμε και την αλείφουμε αμέσως με λιωμένο βούτυρο. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως, όσο ετοιμάζουμε τα φύλλα κρούστας.
Φύλλα κρούστας: Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C. Καλύπτουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Την αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε ελαφρώς με άχνη. Στρώνουμε πάνω της το πρώτο φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο. Σκεπάζουμε το πάνω φύλλο με λαδόκολλα και ψήνουμε τα φύλλα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χονδροθρυμματίζουμε.
Συναρμολόγηση: Ξεφορμάρουμε προσεκτικά την κρύα ζύμη και τη βάζουμε σε πιατέλα. Τη γεμίζουμε μέχρι το χείλος με τη λεμονόκρεμα, από πάνω απλώνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις, για να σχηματιστούν «νερά», χωρίς να ενωθεί εντελώς το γιαούρτι με την κρέμα. Διακοσμούμε με τα σπασμένα φύλλα κρούστας, πασπαλίζουμε με άχνη και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.