Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΓια να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε να ετοιμάσετε τη γέμιση από την προηγουμένη (χωρίς να βάλετε τους ξηρούς καρπούς και το μαϊντανό) και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Τα κυδώνια θα τα ψήσετε πριν από την όρνιθα και θα τα ζεστάνετε λίγο προτού τα σερβίρετε.
ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ
Υλικά
5 μεγάλα κυδώνια
1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
Για τον κιμά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
αλάτι, πιπέρι
1 δαφνόφυλλο
Για το μείγμα μπαχαρικών
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1/3 κουτ. γλυκού καρδάμωμο (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
3 κουτ. σούπας κουκουνάρια
3 κουτ. σούπας χοντροκοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα χωρίς λιπαρή ουσία σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά (προσοχή μη μαυρίσουν)
2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για το ψήσιμο
1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό
1/2 κουτ. γλυκού φρέσκα «φύλλα» δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα (ή 1/3 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο σε σκόνη)
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Προετοιμασία κυδωνιών
Κόβουμε τα 5 κυδώνια στη μέση με φορά από το κοτσάνι προς τη βάση τους. Αφαιρούμε το κεντρικό σημείο με τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο-κουταλάκι που λέγεται παριζιέν, με το οποίο αφαιρούμε πιο εύκολα τη σάρκα από φρούτα και λαχανικά (σε μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας, ακόμα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ). Αν δεν έχουμε παριζιέν, αφαιρούμε τα κουκούτσια προσεκτικά με ένα μικρό μαχαίρι.
Αδειάζουμε με το παριζιέν (ή με ένα κουταλάκι με πιο πολλή πίεση) τη σάρκα από τα 4 κυδώνια, προσεκτικά για να μην τα τρυπήσουμε, μέχρι το κέλυφος που θα μείνει να έχει πάχος περίπου 1,5 εκ. Κάθε κυδώνι που καθαρίζουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο το αλείφουμε στο εσωτερικό του με το κομμένο λεμόνι, ώστε να αποτρέψουμε όσο γίνεται τον αποχρωματισμό του.
Τη σάρκα που αφαιρούμε την ψιλοκόβουμε και την αφήνουμε στην άκρη. Το πέμπτο κυδώνι το κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ., τις οποίες επίσης περνάμε με το κομμένο λεμόνι. Προσοχή: Αν οι κούπες των κυδωνιών δεν στέκονται καλά, κόβουμε μια λεπτή φέτα από κάτω, για να δημιουργηθεί μια πιο επίπεδη βάση.
Γέμιση
Παράλληλα, ρίχνουμε τον κιμά και τα κρεμμύδια σε μια μέτρια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε μέχρι ο κιμάς να γίνει σπυρωτός, να καβουρδιστεί καλά και να αρχίσει να «πιάνει» στον πυθμένα του σκεύους, για περίπου 15 λεπτά. Τότε, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα των κυδωνιών που έχουμε κρατήσει στην άκρη, τα μπαχαρικά, το χυμό, το νερό και αλατοπίπερο, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν τα υγρά (όχι τελείως - το μείγμα πρέπει να είναι κάπως ζουμερό), για περίπου 15 λεπτά.
Αποσύρουμε, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, προσθέτουμε το μαϊντανό, τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Γέμισμα & ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
Μοιράζουμε το μείγμα του κιμά στις 8 κούπες των κυδωνιών. Μπορεί να μας περισσέψει λίγος κιμάς. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις φέτες του κυδωνιού και τα βάζουμε σ’ ένα ταψί που να τα χωράει. Τα περιχύνουμε με τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού και το νερό, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε στο ταψί το λάδι και το δεντρολίβανο, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 - 60 λεπτά.
Τα κυδώνια πρέπει να είναι μαλακά όταν τα τρυπάμε με το πιρούνι. Δοκιμάζουμε, λοιπόν, και, αν χρειαστεί, ψήνουμε για λίγο ακόμη. Όταν έχουν μαλακώσει καλά, ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τα κυδώνια προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Σουρώνουμε τα υγρά από το ταψί σε λεπτό σουρωτήρι-σήτα, τα ανακατεύουμε καλά με το γιαούρτι, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και συνοδεύουμε με αυτήν τη σάλτσα τα κυδώνια
Επειδή είναι χορταστικά, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε και τα υπόλοιπα εδέσματα του μενού, που τόσο κόπο κάναμε να φτιάξουμε, μπορούμε να τα σερβίρουμε προσεκτικά κομμένα στη μέση.