Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΌχι πριν από πολλά χρόνια, τις κότες στην Ισπανία τις έβρισκες να τσιµπάνε κάτω από πορτοκαλιές και ελιές, µε την ελεύθερη βοσκή να δυναµώνει τους µυς τους και να νοστιµίζει το κρέας τους. Για το απλό αλλά γιορτινό αυτό πιάτο, καλό είναι να χρησιµοποιήσουµε βιολογικό κοτόπουλο, ή τουλάχιστον ελευθέρας βοσκής.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1,600 γρ.
- 100 γρ. καπνιστό ζαµπόν ή µπέικον, ψιλοκοµµένο
- 100 γρ. χοιρινός κιµάς
- 2 κουτ. σούπας µαϊντανός (µόνο
τα φύλλα), ψιλοκοµµένος - 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
- 1/4 κουτ. γλυκού τριµµένο µοσχοκάρυδο
- 1/2 ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
- 2 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπηµένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200° C. Για τη γέµιση, αναµειγνύουµε το ζαµπόν, τον κιµά, τον µαϊντανό, το σκόρδο, το µοσχοκάρυδο, το κρεµµύδι, τη ρίγανη και τον χυµό λεµονιού. Προσθέτουµε το αυγό και πλάθουµε καλά µε τα χέρια. Ρίχνουµε µπόλικο αλάτι και πιπέρι.
Πλένουµε και στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο και το γεµίζουµε µε το µείγµα της γέµισης. ∆ένουµε τα πόδια του µε σπάγκο και το βάζουµε στο ταψί. Το αλείφουµε µε ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουµε και ψήνουµε στον φούρνο για 30 λεπτά.
Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 180° C και ψήνουµε για ακόµη 1 ώρα. Ελέγχουµε, τρυπώντας µε ένα µαχαίρι κοντά στο µπούτι. Αν τα υγρά που βγαίνουν είναι διαφανή, είναι έτοιµο. Αν όµως είναι ροζέ, ψήνουµε λίγο ακόµα.Αφήνουµε το κοτόπουλο να «σταθεί» για 10-15 λεπτά πριν το κόψουµε. Σερβίρουµε λίγη από τη γέµιση µαζί µε κάθε µερίδα κοτόπουλου.