Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο πιο νόστιμο κοντοσούβλι είναι αυτό που θα φτιάξουμε μόνοι μας και μάλιστα στο γκριλ του φούρνου.
Υλικά
Για το κοντοσούβλι
- 800 γρ. ψαχνό από χοιρινή σπάλα
- 800 γρ. ψαχνό από αρνίσια σπάλα
- 750 ml λευκό ξηρό κρασί (κατά προτίμηση από Μοσχοφίλερο ή Αθήρι)
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το ντιπ γιαουρτιού
- 150 - 180 γρ. φέτα πικάντικη, σε μέτρια κομμάτια
- 3 - 4 ντοματάκια κονσέρβας
- 2 κεσεδάκια αγελαδινό γιαούρτι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
- μερικές σταγόνες ταμπάσκο
Διαδικασία
Ντιπ γιαουρτιού: Ρίχνουμε στο μπλέντερ τη φέτα και τις ντομάτες και τα πολτοποιούμε καλά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το ταμπάσκο και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα. Την αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.
Μαρινάρισμα: Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κρεατικά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές για κοντοσούβλι, μεγέθους περίπου 5 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρασί, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, μπόλικο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε μέσα στη λεκάνη τα κομμένα κρεατικά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, για να βραχούν καλά με το μείγμα της μαρινάδας. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες (ή αποβραδίς). Μόλις ολοκληρωθεί το μαρινάρισμα, βγάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια των κρεατικών, τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και διατηρούμε τη μαρινάδα κατά μέρος. Πρέπει να στεγνώσουν καλά τα κομμάτια, για να μην πικρίσουν όταν θα τα βάλουμε να ψηθούν.
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε ελαφρώς μικρές μεταλλικές σούβλες και περνάμε εναλλάξ τα κομμάτια χοιρινού και αρνιού. Αλατοπιπερώνουμε. Στερεώνουμε τις άκρες από τις σούβλες σε ένα ταψί και το βάζουμε στη δεύτερη σκάλα από πάνω. Μέσα στο ταψί βάζουμε λίγο κρασί (για να μην καεί ό,τι στάξει από το κρέας). Ψήνουμε για περίπου 40 - 50 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά και αλείφοντάς τα με τη μαρινάδα που κρατήσαμε. Επίσης, συμπληρώνουμε κρασί ή νερό στο ταψί, όταν εξατμιστεί.
Δοκιμάζουμε αν το κρέας έχει ψηθεί ως εξής: Χαράζουμε ένα κομμάτι κρέατος, μέχρι η λάμα του να φτάσει στο μέταλλο της σούβλας. Αν το κοντοσούβλι είναι έτοιμο, το κρέας θα πρέπει να έχει πάρει ασπριδερή απόχρωση. Αν είναι ακόμη ροζέ ή κόκκινο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα και δοκιμάζουμε ξανά. Στο τέλος, γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ και ανεβάζουμε το ταψί. Ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει καλά το κρέας από όλες τις πλευρές. Για καλύτερο καραμέλωμα, στο τελευταίο άλειμμα με τη μαρινάδα προσθέτουμε λίγο μέλι.
Μόλις είναι έτοιμο, βγάζουμε τα κομμάτια κρέατος από τη σούβλα και τα σερβίρουμε σε πιατέλα με το ντιπ γιαουρτιού δίπλα.