Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ σούπα αυτή από το χωριό Γαλατάς Χανίων σερβίρεται συχνά με αυγολέμονο και ρύζι και αντικαθιστά τη μαγειρίτσα, για όσους την προτιμούν.
Ειρήνη Κατσιφαράκη
Υλικά
1 κόκορας περίπου 1.800 γρ., πλυμένος και ολόκληρος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι
Μυστικά
Οι Κρήτες δεν χρησιμοποιούν μυρωδικά ή λαχανικά στη σούπα, βασιζόμενοι στην ποιότητα και τη νοστιμιά των πρώτων υλών τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενός καλο αναθρεμμένου, οικόσιτου πετεινού. Εμείς μπορούμε να προσθέσουμε 1 καρότο, 1 πράσο σε χοντρές ροδέλες και 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την κοκορόσουπα, ξεκινάμε βράζοντας σε μια κατσαρόλα ον πετεινό με αλάτι και 3 λίτρα νερό, σε δυνατή φωτιά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι τα υγρά να κοχλάσουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός.
Βγάζουμε τον κόκορα σε σκεύος και τον κόβουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και λίγο χυμό λεμονιού. (Οι Κρητικοί δεν συνηθίζουν να ραντίζουν με ωμό ελαιόλαδο τον βρασμένο κόκορα, καθότι είναι αρκετά λιπαρός.)
Σουρώνουμε το ζωμό, ρίχνουμε όσο λεμόνι μας αρέσει και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, μπορούμε να συνοδεύσουμε τη σούπα και τον πετεινό με πιλάφι που ετοιμάζουμε ως εξής: Παίρνουμε 600 ml από το ζωμό και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 200 γρ. ρύζι Καρολίνα και αλατοπίπερο.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας στακοβούτυρο, ανακατεύουμε και καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα. Αφήνουμε 5 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε την κοκορόσουπα.