
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΤο συκώτι, το τζιέρι (που σημαίνει γενικά σπλάχνα, εντόσθια), είναι συνταγή φερμένη από τους Αρβανίτες, που συνήθιζαν να καταναλώνουν τα αρνίσια εντόσθια με λογής λογής τρόπους. Είναι μεζές απλός και γρήγορος και σερβίρεται ζεστός.
Γιώργος Παπαλιάρης και Ayşen Türegün
Υλικά
- 1 κιλό αρνίσιο συκώτι, σε κομματάκια των 2 εκ.
- 150 γρ. αλεύρι
- 1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι, φρέσκο ή ξερό ελαφρύ
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα αλάτι
Διαδικασία
- Για το Αρνα(β)ούτ τζιγερί, ξεκινάμε και αλατίζουμε καλά το συκώτι και το αλευρώνουμε. Το τινάζουμε μέσα από λεπτό σουρωτήρι για να φύγει η περίσσεια.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Τηγανίζουμε το συκώτι σε δύο δόσεις, για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να μαλακώσει εσωτερικά.
- Στραγγίζουμε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας και τις μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και με το κρεμμύδι.
- Σερβίρουμε το συκώτι αμέσως.