Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΤο εμβληματικό φαγητό της Κρήτης μαγειρεύει καθημερινά η κ. Κατερίνα στη μικρή κουζίνα στο πατάρι του μεζεδοπωλείου «Η Κρήτη». Δεν είναι άλλωστε μπελαλίδικο. Καλές πρώτες ύλες χρειάζονται και λίγη εμπειρία, για να καταλάβεις πότε έχει μελώσει το κατσικάκι.
Υλικά
- 1½ κιλό κατσικάκι μπούτι ή σπάλα με κόκαλο, σε μερίδες
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 140 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 2 κλωνάρια ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας φασκόμηλο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- χυμός από 2 λεμόνια
- 160 ml ελαιόλαδο + 100 ml για τις πατάτες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τα 80 ml από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το τσιγαρίζουμε, να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και καθαρίζουμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε άλλα 80 ml από το λάδι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, μέχρι να μισομαλακώσει το αρνάκι. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το φασκόμηλο και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει το κρέας και να πιει τα υγρά.
Παράλληλα, ανακατεύουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα 100 ml ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Απλώνουμε σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 1-1½ ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί.
Σερβίρουμε το αρνάκι με τις λεμονάτες πατάτες φούρνου.