Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΜη σας μπερδεύει το σχήμα, που παραπέμπει σε τσουρέκι. Πρόκειται για ζύμη ψωμιού, εμπλουτισμένη με ρικότα, που κάνει την ψίχα της πιο απαλή. Έχει ήπια γλυκιά γεύση, χάρη στο μέλι, και λεπτά βοτανικά αρώματα από φασκόμηλο. Η ζύμη παρασκευάζεται με αλεύρι και σιμιγδάλι, μια μείξη που συνηθίζεται στα παραδοσιακά ψωμιά της Ιταλίας. H συνταγή είναι του σεφ Gennaro Contaldo.
Υλικά
12 γρ. νωπή μαγιά
200 ml χλιαρό νερό (37-43°C)
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό + λίγο ακόμα για πασπάλισμα
250 γρ. αλεύρι για ψωμί (σκληρό λευκό αλεύρι ή κίτρινο που γράφει «για ψωμί»)
160 γρ. ρικότα (ή κρητική γαλομυζήθρα ή ανθότυρο)
2 κουτ. σούπας μέλι, σχετικά ρευστό
6 γρ. (1 κουτ. γλυκού) αλάτι
6-7 ξερά φύλλα φασκόμηλου, τριμμένα
Διαδικασία
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το τυρί, το μείγμα της μαγιάς, το μέλι, το αλάτι και το φασκόμηλο. Ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, την καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστούνι μήκους περίπου 50 εκ. και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Μεταφέρουμε την πλεξούδα σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1½ ώρα. Την πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στη λειτουργία του αέρα) για 35 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.