Δεν είναι μόνο οπτικό εφέ, αλλά και ενισχυμένη γεύση. Το πράσο και η κολοκύθα είναι δύο υλικά που αγαπιούνται. Η Νένα Ισμυρνόγλου αποφάσισε να τα μαγειρέψει ξεχωριστά και να τα βάλει να συναντηθούν στο πιάτο. Εκτός από το εντυπωσιακό σερβίρισμα, αποδεικνύεται πως ταιριάζουν ιδανικά, συμπληρώνοντας η μια σούπα με γλύκα και η άλλη με αψάδα.
Υλικά
Για τη σούπα πράσο
3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο πράσο
1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς, κατεψυγμένος
1 μικρή πατάτα, ξεφλουδισμένη, σε μέτρια κομμάτια
1 κουτ. γλυκού σπόροι αγριοκύμινου (καραγουέι, στα μπαχαράδικα) ή μαραθόσποροι, καλά κοπανισμένοι
750 ml ζωμός κοτόπουλου
30 ml χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
150 ml κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σούπα κολοκύθα
600 γρ. κολοκύθα (ζυγισμένη με τη φλούδα), καθαρισμένη, κομμένη η σάρκα σε κύβους 2,5 εκ.
2 κεφάλια σκόρδο, πλυμένα και τυλιγμένα το καθένα σε αλουμινόχαρτο
1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 πιπεριά μικρή τσίλι, ψιλοκομμένη
1 μέτρια πατάτα, ξεφλουδισμένη, σε μέτρια κομμάτια
2 καρότα καθαρισμένα, σε μέτρια κομμάτια
700 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
30 ml χυμός λεμόνι
1 γεμάτη κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
λίγο ωμό ελαιόλαδο
1/2 πράσο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια, αλευρωμένα με 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λεπτές φέτες αυγοτάραχου ή λεπτοκομμένες φέτες προσούτο
Διαδικασία
Σούπα πράσο: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε τα πράσα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον αρακά, την πατάτα και το αγριοκύμινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά. Τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή, αν δεν έχουμε, τα μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη). Μεταφέρουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σούπα. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και αποσύρουμε. Τον λεμονοχυμό θα τον ρίξουμε αυστηρά λίγο πριν από το σερβίρισμα, γιατί τα οξέα του λεμονιού θα αντιδράσουν με τις πρασινάδες και θα αλλοιωθεί το χρώμα της σούπας.
Σούπα ψητής κολοκύθας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί. Απλώνουμε την κολοκύθα, τακτοποιούμε δίπλα της τα κεφάλια του σκόρδου και σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το τζίντζερ, το τσίλι και αλατοπίπερο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την πατάτα, τα καρότα και τη μισή ποσότητα ζωμού και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Βάζουμε και την ψημένη κολοκύθα καθώς και το ψημένο σκόρδο, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας τη φλούδα ώστε να βγει εύκολα η ψημένη, μαλακή σαν πουρές, σάρκα. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 6-7 λεπτά, ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα. Ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή, αν δεν έχουμε, τα μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη).
Για το σερβίρισμα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα μπαστουνάκια πράσου για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Με δύο κουτάλες της σούπας παίρνουμε μια ποσότητα από τις σούπες και τις ρίχνουμε ταυτόχρονα και αργά σε κάθε πιάτο, για να μην ανακατευτούν. Στολίζουμε με τα μπαστουνάκια πράσου, λίγες φέτες αυγοτάραχου ή προσούτο (ό,τι προτιμάμε) και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.