Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΈνα μυρωδάτο γλυκό και μπαχαράτο ψωμί που τρώγεται στο πρωινό ή ως απογευματινό σνακ μαζί με το τσάι ή το ρόφημά μας και ταιριάζει πολύ και με τυριά και αλλαντικά.
Υλικά
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
70 γρ. αλεύρι σίκαλης
2½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
1½ κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ σε σκόνη
1½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού ολόκληροι σπόροι γλυκάνισου
1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
60 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
1 μεγάλο αυγό
340 γρ. μέλι
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
240 ml νερό
Μυστικά
Το pain d’épices μπορούμε να το τυλίξουμε με μεμβράνη και να το διατηρήσουμε τουλάχιστον για 1 εβδομάδα στο ψυγείο. Μπορούμε επίσης να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 2-3 μήνες.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το pain d’épices, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ με διαστάσεις περίπου 23 x 11 εκ.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα, τη σόδα, όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι και τον γλυκάνισο.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με το αυγό, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το νερό και σταδιακά το μείγμα αλεύρων, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το ψωμί βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγαίνει καθαρό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε για λίγο ακόμα.
Αφήνουμε το γαλλικό ψωμί με μέλι και μπαχαρικά να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Στην επιφάνεια θα έχει σκουρύνει αρκετά (δεν μας ανησυχεί, αυτό είναι το χρώμα του).