Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕξωτική και πολυεπίπεδη γεύση έχει αυτή η βελουτέ που θα σας μείνει αξέχαστη.
Υλικά
2 λίτρα σπιτικός ζωμός κότας, ζεστός
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 1⁄2 κουτ. σούπας κόκκινο κάρι, σε σκόνη ή άλλο κάρι
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
250 ml γάλα καρύδας
40 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, ψιλοκομμένα, εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα μαϊντανού
το λευκό και τρυφερό μέρος από 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη βελουτέ με κόκκινο κάρι και καρύδα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον πελτέ, το σκόρδο, το κάρι, το κύμινο, τον ξερό κόλιανδρο, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
Αδειάζουμε στον πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για 1-2λεπτά,μέχρινα σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.
Προσθέτουμε και τον πολτό κρεμμυδιού - μπαχαρικών, ανακατεύουμε και σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να «διαλυθεί» η κρέμα (βούτυρο - αλεύρι) και να σχηματιστεί μια λεία σούπα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η σούπα να δέσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε το γάλα καρύδας, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τον κόλιανδρο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.