Για 30 δευτερόλεπτα μαγειρεύεται το καλαμάρι, για να είναι κρουστό και τραγανό. Μπείτε στον κόπο να βρείτε και τα φύλλα shiso, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια, σε λεπτές ροδέλες
- 6 πιπεριές κέρατο γλυκές+3 πιπεριές Φλωρίνης, σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 1 μάτσο κόλιανδρος (ή μαϊντανός) φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι βασιλικός φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 60 ml μίριν (γλυκό κρασί από ρύζι με 14% αλκοόλ, σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα – αν δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με λευκό γλυκό κρασί)
- 40 ml σάλτσα σόγιας, ανακατεμένη με 4 φύλλα shiso*, πολύ ψιλοκομμένα, ή φύλλα μέντας ή βασιλικού, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα
- 80 ml χυμός μοσχολέμονου
- 40 ml ρυζόξιδο ή ξίδι από λευκό κρασί
- 60 γρ. μαυροκούκι
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
* Το shiso είναι ασιατικής προέλευσης μυρωδικό. Ανήκει στην οικογένεια της μέντας, αν και πολλοί το αναφέρουν ως γιαπωνέζικο βασιλικό. Η γεύση του είναι μοναδική, λίγο πιπεράτη, λίγο λεμονάτη και στο τέλος γλυκιά. Το βρίσκουμε φρέσκο σε μανάβικα, κατόπιν παραγγελίας.
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι πολύ καλά σε πολύ δυνατή φωτιά, σκέτο, μέχρι σχεδόν να καπνίσει. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καλαμάρι, σε δόσεις, για 30 δευτερόλεπτα. Τηγανίζουμε το καλαμάρι σε δόσεις, γιατί δεν θέλουμε να πέσει η θερμοκρασία, θέλουμε να ροδίσει αμέσως και να μη βγάλει υγρά.
Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις πιπεριές, τον κόλιανδρο και τον βασιλικό και ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε το μίριν, τη σόγια, τον χυμό μοσχολέμονου, το ρυζόξιδο και το υπόλοιπο λάδι.
Αναμειγνύουμε το ντρέσινγκ με το καλαμάρι, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και αλατοπίπερο και σερβίρουμε.