Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΟι γιορτές είναι προ των πυλών. Οπλιζόμαστε με καλή διάθεση, ετοιμάζουμε πιάτα αξέχαστα και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με εξαιρετικά κρασιά από το Οινοποιείο Κυπερούντας.
Υλικά
40 γρ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού σκόρδο, λιωμένο
Το ξύσμα φλούδας από ½ λεμόνι
500 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι
Αλάτι και πιπέρι
1 κομμάτι x 425 γρ. σφολιάτα
4 x 180 γρ. το ένα, φιλέτα σολομού, χωρίς δέρμα και χωρίς κόκαλα
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας έτοιμη σάλτσα πέστο
60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Tι πίνουμε
Άλμα Μαραθεύτικο
του Οινοποιείου Κυπερούντας
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ζεσταίνουμε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα φλούδας λεμονιού και στη συνέχεια, μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το σπανάκι, καλύπτουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε. Ξετυλίγουμε τη σφολιάτα και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Απλώνουμε πάνω από την σφολιάτα το σπανάκι, αφήνοντας γύρω γύρω ένα περίγραμμα 5 εκατοστών. Τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού πάνω από το σπανάκι, σε απόσταση 1 εκατοστού και στη συνέχεια διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης για να περικλείσουμε τον σολομό, αφήνοντας εκτεθειμένη την κορυφή. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και αλείφουμε την εκτεθειμένη ζύμη και σολομό με λίγο αυγό. Στη συνέχεια βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε το πέστο και το τυρί στο υπόλοιπο χτυπημένο αυγό. Όταν τελειώσει ο χρόνος, αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε τα κομμάτια σολομού που φαίνονται, με το μείγμα αυγού, για να εισχωρήσει και στα κενά. Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο για ακόμη 15 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η σφολιάτα και να ψηθεί το αυγό.
Σερβίρουμε το κάθε κομμάτι με φέτες λεμονιού.