Για αυτή την εντυπωσιακή πανσέτα δεν κάνουμε κανένα κόπο. Την παραγγέλνουμε στον κρεοπώλη μας, την περιχύνουμε με ένα εντυπωσιακό γλάσο, την ψήνουμε και απολαμβάνουμε την τραγανή καραμελωμένη πετσούλα και το ζουμερό ψαχνό.
Υλικά
- 3 κιλά πανσέτα με το δέρμα της, σε ενιαίο κομμάτι
- 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- λίγο ελαιόλαδο
- 200 γρ. μαρμελάδα δαμάσκηνο
- 100 ml σιρόπι ροδιού (βλ. μυστικό)
- 40 γρ. μουστάρδα
Μυστικά
Το σιρόπι ροδιού είναι το αποτέλεσμα συμπυκνωμένου φρέσκου χυμού ροδιών μετά από βράσιμο με ζάχαρη ή και χωρίς. Είναι τυπικό άρτυμα της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, συνοδεύει πολλά γλυκίσματα, αλλά γίνεται και θαυμάσιο συστατικό για μαρινάδες ή για γλασάρισμα ψητών. Το βρίσκουμε σε καταστήματα με έθνικ τρόφιμα, σε παντοπωλεία, ντέλι αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, συχνά και ως «πετιμέζι ροδιού», σε κάβες και ξηροκαρπάδικα. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και μόνοι μας ως εξής: Βράζουμε 350 ml χυμού ροδιού (κόβουμε τα ρόδια στη μέση και τα στύβουμε όπως τα πορτοκάλια) μαζί με περίπου 100 γρ. ζάχαρη και το χυμό από 1/2 λεμόνι σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι το σιρόπι να δέσει.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την πανσέτα με γλάσο δαμάσκηνου-ροδιού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Τρίβουμε καλά την πανσέτα με το αλάτι και λίγο λάδι και τη βάζουμε σε ταψί που να τη χωράει σχεδόν ακριβώς, με το δέρμα προς τα πάνω.
- Ψήνουμε την πανσέτα για 1 ώρα.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120°C και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα, βρέχοντας κάθε τόσο την πανσέτα με το λίπος που θα έχει λιώσει στο ταψί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα δαμάσκηνο με το σιρόπι ροδιού και τη μουστάρδα
- Ξεφουρνίζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140°C.
- Αλείφουμε την πανσέτα με το μισό μείγμα και ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Κάθε 5 λεπτά αλείφουμε την πανσέτα με το υπόλοιπο μείγμα, ώστε στο τέλος να ροδίσει ωραία η κρούστα.
- Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε φέτες.