Το χρυσαφένιο και τραγανό κουρκούτι γύρω από το ψάρι αναζητά μια κρύα μπίρα.
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτο ροφού (ή σφυρίδα, πέρκα, γαλέο, μπακαλιάρο), σε λωρίδες των 100 γρ.
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη μαρινάδα
- 60 ml σάλτσα ψαριού (fish sauce – σε σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα)
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 50 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 100 ml σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
Για το κουρκούτι
- 600 ml μπίρα
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 50 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 2 γρ. πιπέρι καγιέν
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1-2 μικρές καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες
Διαδικασία
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε σε μπολ και ρίχνουμε τα κομμάτια ψαριού. Μαρινάρουμε για 20 λεπτά. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Βουτάμε το ψάρι από τη μαρινάδα σε αλεύρι και μετά σε κουρκούτι. Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, το λάδι θα πρέπει να φτάσει τους 170° C) για 2-3 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με δροσερή πράσινη σαλάτα.
Στο ποτήρι μας ένα Gewürztraminer.