Κείμενο: Γαστρονόμος
Τη συνταγή μας έδωσε ο Αλέκος Αλιμπέρτης από «Το Φιλαράκι» στον Βόλο για το αφιέρωμα στην πόλη που εφηύρε τον μεζέ.
Υλικά
- 20 μύδια, πλυμένα και καθαρισμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 150 ml ξηρό λευκό κρασί+70 ml επιπλέον
- 150 ml νερό ζεστό
- 1/2 πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. σούπας λεμονοπίπερο (προαιρετικά – σε μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 60 γρ. φέτα, τριμμένη (ίσα ίσα για καρύκευμα)
- 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 70 ml ελαιόλαδο + 70 ml για τη σάλτσα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 70 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα, να σκορπίσει το άρωμά του. Σβήνουμε με τα 150 ml λευκό κρασί και αφήνουμε να πάρει μία βράση και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και, μόλις βράσει, προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε. Μεταφέρουμε τα μύδια με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τα 70 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε την πιπεριά, το λεμονοπίπερο, τη μουστάρδα, τα 70 ml κρασί, αλατοπίπερο και τον ζωμό από τα μύδια. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε για να λιώσει μέσα στη σάλτσα. Περιχύνουμε τα μύδια με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με άνηθο και σερβίρουμε.