Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ανθότυρο για έξτρα νοστιμιά
Υλικά
- 500 γρ. σπαγέτο ή άλλη πάστα
- 4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου (ή μαϊντανού), ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Βάζουμε τον πολτό στο ψιλό σουρωτήρι - σήτα και τον αλατίζουμε ελαφρά. Πρέπει να μείνει μισή ώρα τουλάχιστον για να αφήσει τα υγρά του.
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τους αφήνουμε μισή ώρα μέσα σε αλατόνερο και μετά τους στύβουμε και τους αφήνουμε για λίγο πάνω σε πετσέτα. Τους τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να αφήσουν τα περίσσια λάδια. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα (εκτός φωτιάς). Βάζουμε το λάδι σε τηγανάκι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μη μαυρίσει· πρέπει να βγάλει το άρωμά του και να γίνει κρεμ - ροζ στο χρώμα, κάτι που γίνεται γρήγορα, γι’ αυτό θέλει προσοχή. Αδειάζουμε το σκόρδο με το λάδι στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σουρωμένη, ωμή ντομάτα, τους κύβους μελιτζάνας, το δυόσμο ή το μαϊντανό και όσο πιπέρι θέλουμε. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Στο ποτήρι μας ένα κόκκινο κρασί. Ενα Cabernet Sauvignon που αγαπάει το δυόσμο και τη μελιτζάνα. Κρυώστε το στους 16° C.