Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠου τα χρησιμοποιούμε
Παντού! Συνήθως αρκεί 1 κουτ. γλυκού, που ρίχνουμε την ώρα του σερβιρίσματος, χωρίς να ξεπαγώσουμε το αρωματικό λάδι. Αν θέλουμε ακόμη πιο έντονο άρωμα, κάτι σαν αιθέριο έλαιο, χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου: θα έχουμε μικρότερη ποσότητα, αλλά αρκούν μόνο 1-2 σταγόνες.
Σε σαλάτες πράσινες και βραστά λαχανικά.
Σε όποιο φαγητό θέλουμε να δώσουμε αρωματική ένταση, π.χ. σε πιλάφι ή ριζότο, σε ζυμαρικά, σε λαδερά.
Σε φαγητά με ψητό κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο.
Υλικά
200 γρ. φύλλα βασιλικού
400 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κόκκους από μαύρο πιπέρι, ολόκληρους
Μυστικά
*Προσοχή! Το λάδι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάψει, πρέπει απλώς να ζεσταθεί (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 50°C, δηλαδή το δάχτυλό μας να αντέχει μέσα στο λάδι, να το νιώθουμε σχετικά ζεστό).
Διαδικασία
Σε ένα γουδί κοπανίζουμε καλά, σε δόσεις, τα φύλλα βασιλικού μέχρι να γίνουν πολτός.
Τον αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και 1 κουτ. γλυκού κόκκους από μαύρο πιπέρι, ολόκληρους.
Ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά*.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Το περνάμε από ψιλό σουρωτήρι, χωρίς να το πιέζουμε, για αρκετές ώρες, μέχρι να συγκεντρωθεί το αρωματισμένο λάδι.
Το μεταφέρουμε σε μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο.