Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Κωστής Σωχωρίτης
Αποθήκευση για αργότερα«Το πιάτο αυτό έχει τα χρώματα και τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού, που θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε την αυτοπεποίθησή μας και τη δίψα για ζωή και δημιουργία», είπε για τη συνταγή που μας έδωσε ο σεφ Γιάννης Λουκάκος, ιδιοκτήτης των εστιατορίων Ψωμί και Αλάτι, και Alio.
Υλικά
- 500 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες
- 80 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. κάππαρη, στραγγισμένη
- 2 μικρές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 ml ούζο
- 200 ml χυμός πορτοκαλιού
- 10 ml χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 150 γρ. μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες
- 50 γρ. φέτες πορτοκαλιού (καθαρισμένες σχολαστικά από τις ίνες τους)
- 30 ml ελαιόλαδο
- 10 ml χυμός λεμονιού
- 30 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Αλατίζουμε τις γαρίδες. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι, την κάππαρη, τις πιπεριές και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το ούζο, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Βράζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια πυκνή σάλτσα.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το σερβίρισμα σε πιατέλα, βάζουμε τις γαρίδες, περιχύνουμε με τη σάλτσα του τηγανιού και σερβίρουμε.