Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι πιπεριές τσίλι προσδίδουν αρκετή ένταση σε αυτό το πιάτο, αλλά αν μας αρέσει ακόμα πιο καυτερό, απλώς προσθέτουμε μερικές ακόμα. Σερβίρουμε με άφθονο ρύζι γιασεμί και ένα κάρι με βάση την καρύδα, για να απαλύνουμε κάπως την ένταση του πιάτου.
Υλικά
- 500 γρ. ανάµεικτα φρέσκα θαλασσινά, όπως γαρίδες, ροδέλες καλαµαριών, κ.τ.λ., φρέσκα ή κτψ, καθαρισµένα (στις γαρίδες κρατάµε την ουρά)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 πράσινη πιπεριά, κοµµένη σε λεπτές λωρίδες
- 1 µικρό κρεµµύδι, κοµµένο σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζ. τσαγιού φασολάκια, κοµµένα σε κοµµάτια 2,5 εκ.
- 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 1 εκ., ψιλοτριµµένο
- 4 µικρές πιπεριές τσίλι, ελαφρά κοπανισµένες
- 1 κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιού)
- 1/2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- το λευκό και τρυφερό πράσινο µέρος από 1-2 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
- φύλλα βασιλικού ή κόλιανδρου για το γαρνίρισµα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Χαράζουµε το εσωτερικό κάθε ροδέλας καλαµαριού, κάνοντας διαγώνιες τοµές για να σχηµατίσουµε ρόµβους, και στη συνέχεια τα κόβουµε σε τετράγωνα.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε το σκόρδο σε µέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουµε την πράσινη πιπεριά, το κρεµµύδι, τα φασολάκια, το τζίντζερ και τα τσίλι, και σοτάρουµε για 1 λεπτό.
Προσθέτουµε τα θαλασσινά λίγα-λίγα, πρώτα τις γαρίδες και µετά τα καλαµάρια, ενώ ανακατεύουµε µετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουµε τη σάλτσα στρειδιού, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη, και ανακατεύουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι οι γαρίδες να αλλάξουν χρώµα και να µαγειρευτούν όλα τα θαλασσινά.
Προσθέτουµε τα κρεµµυδάκια και ανακατεύουµε ξανά. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται. Μεταφέρουµε σε µια πιατέλα, πασπαλίζουµε µε φύλλα βασιλικού ή κόλιανδρου και σερβίρουµε. Συνοδεύουµε µε ρύζι ή noodles.
* σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και σε µαγαζιά µε έθνικ προϊόντα