Συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων με αγαπημένες συνταγές με θαλασσινά από τις ψαραγορές Βlue Island.
Για την περίοδο των νηστειών και όχι μόνο.
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
1 ολόκληρο μεγάλο χταπόδι από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
4 κόκκινα τσίλι
1 κ.γ. σκόρδο, λιωμένο
Το ξύσμα φλούδας από 1 λεμόνι
Το ξύσμα φλούδας από 1 πορτοκάλι
150 γρ. λευκό κρασί
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
20 γρ. ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τα κομμάτια χταποδιού
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ
240 γρ. ξηρές, μικρές πράσινες φακές, ξεπλυμένες και καλά στραγγισμένες
20 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. σκόρδο, λιωμένο
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. φύλλα δεντρολίβανου
500 γρ. νερό + 1 κ.γ. ζωμό λαχανικών
Αλάτι - πιπέρι
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΒΕΡΝΤΕ
Τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
Τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρου
Τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο
20 γρ. αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε κομμάτια
2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη και ξεπλυμένη
40 γρ. αλεσμένη φρυγανιά
100 γρ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
200 γρ. νερό
Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τα υλικά για το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό για να καλύψουμε το χταπόδι. Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε απαλά για 2 ώρες, ανακατεύοντας τακτικά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει στο νερό του για 1 ώρα. Σουρώνουμε και στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια από το κεφάλι και τα κόβουμε σε κομμάτια. Πετάμε ό,τι έμεινε πίσω στην κατσαρόλα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το χταπόδι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας. Για να φτιάξουμε τις φακές, ζεσταίνουμε το
λάδι σε μία μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο για 1 - 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φακές, το νερό, τον ζωμό και αφήνουμε το νερό να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό. Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτασς σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια πηκτή σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό. Τοποθετούμε τις φακές σε ένα πιάτο σερβιρίσματος, από πάνω βάζουμε τη σάλτσα και τελειώνουμε με τα κομμάτια χταποδιού.