
Η νηστεία είναι μια ευκαιρία να αποτοξινωθούμε και να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο υγιεινή και γιατί όχι απολαυστική! Δεν έχετε παρά να κάνετε πρώτα μια βόλτα από τις ψαραγορές Blue Island.
Υλικά
Για τη σάλτσα με σουπιές
45 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού σκόρδο, λιωμένο
800 γρ. σουπιές, από τις ψαραγορές Blue Island, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες (σάκοι μελανιού ξέχωρα)
1 κουτ. γλυκού μελάνι σουπιάς
120 γρ. λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
Αλάτι & Πιπέρι
Για το ριζότο
50 γρ. ελαιόλαδο
360 γρ ρύζι για ριζότο
60 γρ. λευκό κρασί
1,5 λίτρο ζεστό νερό + 1 κουτ. γλυκού ζωμό λαχανικών
Αλάτι & πιπέρι
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις σουπιές και το μελάνι της σουπιάς αραιωμένο σε μια κουταλιά της σούπας ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το υγρό στο σκεύος.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί και την πάστα ντομάτας. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί, στη συνέχεια χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και ελέγχοντας τις σουπιές που πρέπει να είναι πολύ τρυφερές. Προσθέτουμε λίγο νερό αν δούμε να στεγνώνουν οι σουπιές στο κατσαρόλι και αλατοπιπερώνουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια ξεχωριστή, μεγάλη ρηχή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ρύζι και τηγανίζουμε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μυρίζει. Περιχύνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί, στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε με μια κουτάλα, ζεστό νερό με ζωμό. Καθώς το βλέπουμε να απορροφάτε από το ρύζι, προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο, προσθέτοντας λίγο λίγο τον ζωμό, μαγειρεύοντας για περίπου 16-18 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προς το τέλος του μαγειρέματος ανακατεύουμε μέσα τη σάλτσα σουπιάς. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
Όταν το ρύζι είναι τρυφερό αλλά ακόμα al dente και το ριζότο φαίνεται κρεμώδες και υγρό, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το ριζότο σε πιάτο σερβιρίσματος έτσι ώστε να απλωθεί στο πιάτο. Σερβίρουμε αμέσως.