Συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων με αγαπημένες συνταγές με θαλασσινά από τις ψαραγορές Βlue Island.
Για την περίοδο των νηστειών και όχι μόνο.
Υλικά
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. σκόρδο, λιωμένο
100 γρ. ρύζι μπασμάτι
100 ml λευκό κρασί
300 γρ. (2 μέτριες) ώριμες ντομάτες, τριμμένες
200 γρ. νερό
1 κ.γ. ζωμό λαχανικών
400 γραμμάρια (περίπου 4 μεγάλα καλαμάρια) καθαρισμένα, με τα πλοκάμια τους ψιλοκομμένα, από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι- πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ακόμη ένα λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το νερό και τον ζωμό και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα τα πλοκάμια από τα καλαμάρια, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μια μικρή τρύπα στη μυτερή άκρη κάθε καλαμαριού (αυτό θα τα σταματήσει από το να σκάσουν στο φούρνο) και στη συνέχεια με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού. Βάζουμε σε ένα ταψί, περιχύνουμε με το ρύζι που απέμεινε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, αν θέλουμε.