Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ θάλασσα στο πιάτο σας μέσα από τέσσερις ευφάνταστες συνταγές.
Υλικά
- 500 γρ. φρέσκα χτένια, από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- 500 γρ. γλυκοπατάτες
- 500 γρ. φασολάκια
- 30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- Πιπέρι ροζέ
- Φρέσκια μέντα
Για το λαδολέμονο:
- 15 γρ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 40 γρ. χυμό λεμονιού
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, μόλις να τις σκεπάζει. Ψήνουμε για 10 λεπτά (το πολύ) σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τις άκρες από τα φασολάκια και τα ψήνουμε στον ατμό.
- Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο, ανακατεύοντας μαζί όλα τα υλικά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τα αμύγδαλα σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν (χωρίς λάδι).
- Ρίχνουμε λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι στα χτένια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 λεπτό (το πολύ) από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Πασπαλίζουμε με χοντροκοπανισμένο ροζέ πιπέρι.
- Βάζουμε τις γλυκοπατάτες σε βαθουλό πιάτο και λιώνουμε με πιρούνι.
- Σερβίρουμε μαζί με τα φασολάκια και το λαδολέμονο και συνοδεύουμε με αυτά τα χτένια.
- Συμπληρώνουμε με τα αμύγδαλα και φύλλα μέντας.