Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΜια επίσκεψη στις ψαραγορές Blue Island είναι αρκετή για να σας δώσει την έμπνευση που χρειάζεστε, αλλά και τα πιο φρέσκα ψάρια στην αγορά.
Υλικά
- 1 μεγάλο χταπόδι από τις ψαραγορές Blue Island, τουλάχιστον 1 κιλό
- 10 γρ. ελαιόλαδο
Για τη σος με κάππαρη
- Τον ζωμό από το χταπόδι
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. κάππαρη
- 15 γρ. χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
Διαδικασία
- Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα , χωρίς να το κόψουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κατεβάσει τα νερά του και να αλλάξει χρώμα – το χταπόδι μας θα γίνει ροζ. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά και ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Αν το χταπόδι μας είναι μεγαλύτερο από 1 κιλό, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Ο σκοπός είναι να μισο-ψήσουμε πρώτα το χταπόδι στην κατσαρόλα.
- Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια και τα κόβουμε. Τα περνάμε σε σουβλάκια και τα αλείβουμε με ελαιόλαδο.
- Τον ζωμό από το χταπόδι συνεχίζουμε να τον βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να μείνει το ένα τρίτο της αρχικής ποσότητας. Μεταφέρουμε σε μπωλ και τον αφήνουμε να κρυώσει.
- Για να φτιάξουμε την σος κάππαρη ψιλοκόβουμε την κάππαρη και ανακατεύουμε μαζί τον συμπυκνωμένο ζωμό από το χταπόδι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και την ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη.
- Ψήνουμε το χταπόδι στη σχάρα, σε γκριλ ή στα κάρβουνα, και το αλείβουμε με την σος που έχουμε ετοιμάσει. Συνοδεύουμε αν θέλουμε με μια απλή πατατοσαλάτα με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη και λαδολέμονο.