
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤα πρώτα καλοκαιρινά τραπέζια, οι ωραίες συναθροίσεις με οικογένεια και φίλους, περιλαμβάνουν πάντα στην εξίσωση τις ψαραγορές BLUE ISLAND.
Υλικά
- 1 κιλό τόνος alalunga steak από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- Χοντρό θαλασσινό αλάτι
Για την κρέμα μουστάρδας-πατάτας
- 80 γρ. ξεφλουδισμένο κρεμμύδι
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι τσαγιού σινάπι (ακοπάνιστους σπόρους)
- 150 γρ. λευκό κρασί
- 10 γρ. χυμός λεμονιού
- 130 γρ. καθαρισμένη πατάτα
- 30 γρ. μουστάρδα
- Θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε την κρέμα μουστάρδας-πατάτας: τρίβουμε το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη και την πατάτα σε λεπτό. Αρχίζουμε μαραίνοντας το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σινάπι, ελαφρά κοπανισμένο. Ρίχνουμε στη συνέχεια το κρασί, τον χυμό λεμονιού και 150 γρ. νερό.
Προσθέτουμε την πατάτα και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5 περίπου λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την μουστάρδα και λίγο αλάτι (αν χρειάζεται). Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι - ιδανικά με χοντρό και βαρύ πάτο. Αλείβουμε τον τόνο με το ελαιόλαδο και τον βάζουμε στο τηγάνι.
Ψήνουμε για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά και βγάζουμε σε πιάτο, το οποίο καλύπτουμε αμέσως έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Σερβίρουμε μαζί με την κρέμα μουστάρδας-πατάτας. Συνοδεύουμε αν θέλουμε με κόκκινο ρύζι και φασολάκια στον ατμό.