Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπο τις ψαραγορές Blue Island κατευθείαν στο πιάτο σας. Ευφάνταστοι και ασυνήθιστοι τρόποι να μαγειρέψετε χτένια, μύδια, γαρίδες και σολομό.
Υλικά
- 5 φρέσκα φιλέτα σολομού (250γρ. το κάθε ένα) από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 1 κιλό σπανάκι (περίπου 3 δέσμες)
- 150 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Πιπέρι
Για τα ρολά:
- 450 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες
- 150 γρ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα το μείγμα με σπανάκι:
- καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο. Αφού μαραθεί προσθέτουμε το σπανάκι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σουρώνουμε ελαφρώς (χωρίς να το πιέσουμε).
Παίρνουμε το φύλλο και φτιάχνουμε τα ρολά:
- Σε στεγνή και καθαρή επιφάνεια βάζουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνουμε με 1 ακόμα φύλλο και
βάζουμε το 1/5 από το μείγμα με σπανάκι πάνω στο φύλλο, περίπου 15 εκ. από την άκρη και κεντρικά. Το απλώνουμε έτσι ώστε να
πάρει το σχήμα του φιλέτου και τοποθετούμε ένα φιλέτο σολομού πάνω σε αυτό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και διπλώνουμε πρώτα
μια φορά καλύπτοντας το ψάρι. Συνεχίζουμε διπλώνοντας τις δυο πλευρές κατά μήκος του φύλλου και αλείφοντας με ελαιόλαδο το φύλλο που δεν είναι ήδη αλειμμένο. Διπλώνουμε ξανά και ξανά, τυλίγοντας έτσι το ψάρι μέσα στο φύλλο. Μεταφέρουμε προσεκτικά σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. - Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά, φτιάχνοντας 5 ρολά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (30΄ το πολύ). Αφήνουμε για 5΄ εκτός φούρνου και σερβίρουμε.