Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπο τις ψαραγορές Blue Island κατευθείαν στο πιάτο σας. Ευφάνταστοι και ασυνήθιστοι τρόποι να μαγειρέψετε χτένια, μύδια, γαρίδες και σολομό.
Υλικά
- 500 γρ. φρέσκα μύδια από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 250 γρ. λευκό κρασί
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 70 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
- Θαλασσινό αλάτι
Για το ριζότο:
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο
- 70 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. ρύζι γλασέ
- 200 γρ. λευκό κρασί
- 100 γρ. πίκλα μουστάρδας
- Θαλασσινό αλάτι
- Πιπέρι
Διαδικασία
- Πλένουμε τα μύδια με κρύο νερό και αφαιρούμε τα φύκια-τριχούλες που κάποια έχουν στο κέλυφος.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το μαραίνουμε για 1΄. Προσθέτουμε το σέλινο, το καρότο και το κρασί και βράζουμε για 2΄. Ρίχνουμε τα μύδια, καλύπτουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 2΄. Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε για 1΄ ακόμα και ανοίγουμε την κατσαρόλα. Μεταφέρουμε τα μύδια σε ένα μεγάλο μπολ (πετάμε τα λαχανικά, γιατί μαζί με αυτά υπάρχουν και κομματάκια από το κέλυφος των μυδιών).
- Σουρώνουμε και ζυγίζουμε τον ζωμό - θα είναι περίπου 500 γρ. Ξεχωρίζουμε τα μύδια, κρατώντας μερικά με το κέλυφος για γαρνιτούρα.
- Μαραίνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σέλινο, το καρότο και το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στη συνέχεια το κρασί (200 γρ.) κι ανακατεύουμε που και που, μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε με τον μισό ζωμό από τα μύδια και όταν απορροφηθεί και αυτός, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Τελειώνουμε με 300 γρ. ζεστό νερό και δοκιμάζουμε το ριζότο. Αν το ρύζι δεν έχει μαλακώσει ακόμα, ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Προσθέτουμε στη συνέχεια την πίκλα μουστάρδας, φρεσκοκοπανισμένο πιπέρι και αν χρειάζεται, λίγο αλάτι ακόμα.
- Τελειώνουμε προσθέτοντας τα μύδια, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.