
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤα πρώτα καλοκαιρινά τραπέζια, οι ωραίες συναθροίσεις με οικογένεια και φίλους, περιλαμβάνουν πάντα στην εξίσωση τις ψαραγορές BLUE ISLAND.
Υλικά
- 1 κιλό μπαρμπούνια από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 20 γρ. ελαιόλαδο
Για την κρούστα
- 100 γρ. παξιμάδια αρκατένα
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- 3 φύλλα ροδογέρανο (κιούλι)
- Θαλασσινό αλάτι
- Ροζ πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα, χωρίς να το κόψουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κατεβάσει τα νερά του και να αλλάξει χρώμα -το χταπόδι μας θα γίνει ροζ. Μεταφέρουμε το χταπόδι σε σκεύος φούρνου (προτιμούμε να έχει καπάκι) και κρατάμε τον ζωμό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ή τηγάνι μαραίνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα και πιπέρι και όταν πάρει μια βράση τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό χταποδιού.
Ανακατεύουμε και περιλούζουμε το χταπόδι. Αλατίζουμε ελαφρά και σκορπάμε γύρω-γύρω τα κεράσια. Καλύπτουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 περίπου ώρα. Σερβίρουμε με ένα απλό πιλάφι πουργούρι.