
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤα πρώτα καλοκαιρινά τραπέζια, οι ωραίες συναθροίσεις με οικογένεια και φίλους, περιλαμβάνουν πάντα στην εξίσωση τις ψαραγορές BLUE ISLAND.
Υλικά
- 1 μεγάλο λαβράκι (1 κιλό) από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- Λίγος μαϊντανός
- 1 κιλό γλυκοπατάτες
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
Για τη μαρινάτα
- 100 γρ. κρεμμύδι, καθαρισμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 25 γρ. τζίντζερ
- 30 γρ. χυμός λεμονιού
- 120 γρ. λευκό κρασί
Διαδικασία
Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι. Το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε κεραμικό ταψί. Ετοιμάζουμε τη μαρινάτα χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί σε μπλέντερ και περιλούζουμε το ψάρι. Βάζουμε τον μαϊντανό στην κοιλιά, καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Για να το ψήσουμε, στρώνουμε ένα ταψί με διπλή λαδόκολλα και τοποθετούμε το λαβράκι (αφήνουμε τη μαρινάτα που έχει γύρω-γύρω). Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε λεκάνη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι και τινάζουμε, έτσι ώστε να λαδωθούν ομοιόμορφα. Τις βάζουμε γύρω από το λαβράκι και καλύπτουμε με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο (τα στερεώνουμε καλά γύρω από το ταψί). Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 10’ ακόμα (καλυμμένο), ξεσκεπάζουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε ψήνουμε το λαβράκι μόνο του, χωρίς γλυκοπατάτες.