Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια επίσκεψη στις ψαραγορές Blue Island είναι αρκετή για να αντλήσουμε έμπνευση για τις πιο νόστιμες και συνάμα λάιτ συνταγές!
Υλικά
- 1 κιλό μεγάλα καλαμάρια (ολόκληρα) από τις ψαραγορές Blue Island
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. μουστάρδα
- 20 γρ. χυμό λεμονιού
- Φρέσκια ρίγανη
Για το ρύζι πιλάφι:
- Τα κεφάλια από τα καλαμάρια
- 250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- 35 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 90 γρ. κόκκινη πιπεριά, σε κομματάκια
- 120 γρ. λευκό κρασί
- Αλάτι και πιπέρι
- 100 γρ. ντοματίνια
- 400 γρ. ζεστό νερό
Διαδικασία
- Ξεχωρίζουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα κρατάμε ξεχωριστά.
- Ανακατεύουμε μαζί το ελαιόλαδο με την μουστάρδα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα. Αλείβουμε με το μείγμα αυτό τα καλαμάρια και τα βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψήσουμε.
- Για το ρύζι πιλάφι, βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Ανακατεύουμε, ψήνουμε για 2’ και ρίχνουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια, αφού πρώτα τα κόψουμε σε κομμάτια. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, και ρίχνουμε τα ντοματίνια, το κρασί, αλάτι και πιπέρι και το ζεστό νερό.
- Καλύπτουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’.
- Προσθέτουμε τότε το ρύζι, ανακατεύουμε, καλύπτουμε ξανά και ψήνουμε για 10’ ακόμα. Κλείνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το πιλάφι για 30’ τουλάχιστον προτού το σερβίρουμε. Καλύπτουμε ένα επίπεδο ταψί φούρνου με λαδόκολλα και βάζουμε πάνω τα καλαμάρια.
- Ψήνουμε στη σχάρα για μισή περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρουμε μαζί με το ρύζι πιλάφι.