Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΑν το ζητούμενο είναι ένα τραπέζι με πολλά άτομα, η απάντηση βρίσκεται στις ψαραγορές BLUE ISLAND.
Υλικά
- 1 κιλό μεγάλα καλαμαράκια, ολόκληρα από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
Για τη γέμιση
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 60 γρ. σταφίδες
- 100 γρ. κάστανα
- Αλάτι, μαύρο πιπέρι και κανέλα
- 120 γρ. πουργούρι
- 100 γρ. Κουμανταρία
- 250 γρ. ζεστό νερό
Για το ψήσιμο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 70 γρ. Κουμανταρία
- 150 γρ. ζεστό νερό
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: μαραίνουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κάστανα ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με το πουργούρι, λίγο αλάτι, πιπέρι και την κανέλα – ψήνουμε για 1-2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε στη συνέχεια την Κουμανταρία και το νερό, καλύπτουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Όταν απορροφηθούν εντελώς τα υγρά, προσθέτουμε τις σταφίδες και
ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε τα καλαμαράκια, κλείνοντάς τα με μια οδοντογλυφίδα. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα πλοκάμια. Ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και προσθέτουμε τα γεμιστά καλαμαράκια, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα περιλούζουμε με την Κουμανταρία και ρίχνουμε και το νερό στο πλάι, έτσι ώστε να μην ξεπλύνουμε την Κουμανταρία.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε στη συνέχεια την κατσαρόλα και ψήνουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να μείνουν με μια ελαφριά σάλτσα.