Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΑν το ζητούμενο είναι ένα γιορταστικό τραπέζι με πολλά άτομα, η απάντηση βρίσκεται στις ψαραγορές BLUE ISLAND.
Υλικά
- 1 1/2 κιλό φιλέτο σολομού από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 1 κιλό πορτοκάλια Μέρλιν
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 30 γρ. λευκό κρασί
- 15 γρ. σχοινόπρασο
- 20 γρ. φύλλα από δυόσμο, μαϊντανό και άνηθο
- 60 γρ. κουκουνάρι
- Θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε καλά και τα ξύνουμε ελαφρά – κρατάμε το ξύσμα για να το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια. Τα κόβουμε σε φέτες πάχους 3 χιλιοστών.
Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο μαζί με τα αρωματικά. Βάζουμε επίσης μαζί τον χυμό πορτοκαλιού και το κρασί. Καλύπτουμε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί φούρνου με διπλή λαδόκολλα. Στρώνουμε πάνω τα πορτοκάλια (στο σχήμα του σολομού) και τοποθετούμε το φιλέτο πάνω σε αυτά.
Αλείβουμε τον σολομό με το ελαιόλαδο και περιλούζουμε με το μείγμα κρασιού-χυμού. Πασπαλίζουμε με τα αρωματικά, το κουκουνάρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και χοντρό θαλασσινό αλάτι, με αυτή τη σειρά.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 - 50 λεπτά. Αφήνουμε για 5 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε.