Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου
Το χρησιμοποιούμε όπου και το κλασικό σκόρδο αλλά κερδίζουμε διπλάσια αντιοξειδωτική δράση.
Δεν πρόκειται για έγχρωμη ποικιλία σκόρδου, αλλά για προϊόν που προκύπτει από αργό «μαγείρεμα» του κεφαλιού του σκόρδου σε θαλάμους τελευταίας τεχνολογίας, σε υψηλές θερμοκρασίες και υψηλές υγρασίες. Η διαδικασία διαρκεί αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα το καραμέλωμα των σακχάρων και τη μετατροπή των λευκών σκελίδων σε κατάμαυρες μαλακές. Ωριμάζει για λίγο ακόμα πριν διατεθεί στην αγορά και αποκτά γλυκιά μυρωδιά καπνιστού σκόρδου, χωρίς τη δριμύτητα του φρέσκου, και πλούσια γεύση με τόνους καφέ και πετιμεζιού. Εχει διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από το λευκό και πολλαπλάσια τα άλλα συστατικά του.
Παράγεται πλέον και στην Ελλάδα, στο κτήμα του Παναγιώτη Γανωτή στο Κατωχώρι Πορταριάς, από την εταιρεία DownVillage σε συνεργασία με τον σεφ Γρηγόρη Χέλμη. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούν βιολογικό σκόρδο της περιοχής. Εκτός από ολόκληρες σκελίδες, φτιάχνουν και πούδρα, πάστα με μέλι και πέρλες δουλεμένες με agar-agar.
*Παραγγελίες ηλεκτρονικά στο welcome@downvillage.gr ή στο 6980-491.267.