
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤον χειμώνα θα το σερβίρουμε αντί για λικέρ ή μπράντι, το καλοκαίρι κρύο, με μπόλικο πάγο, σαν ένα δροσερό κοκτέιλ.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 1 κιλό ώριμες φράουλες, καθαρισμένες, σε λεπτές φέτες
- 1.000 γρ. (5 κούπες) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 550 ml (2 + 3/4 κούπας) καλής ποιότητας κονιάκ
Μυστικά
Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε το ποτό με φρέσκο θυμάρι, προσθέτοντας 2-3 κλωνάρια στη γυάλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το ποτό με φράουλες βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη γυάλα που σφραγίζει αεροστεγώς με καπάκι.
- Τα ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, σφραγίζουμε τη γυάλα και την αφήνουμε για 1 μήνα σε ένα σκοτεινό σημείο του σπιτιού.
- Καθημερινά τις πρώτες ημέρες ανακινούμε τη γυάλα – σε λίγες ημέρες η ζάχαρη θα έχει διαλυθεί εντελώς.
- Μόλις περάσει ο μήνας, σουρώνουμε το ποτό σε ένα μπολ, περνώντας το από λεπτή σήτα.
- Κρατάμε στην άκρη 1 1⁄2 κούπα από τις φράουλες της γυάλας.
- Δοκιμάζουμε το ποτό και, αν το θέλουμε πιο δυνατό, προσθέτουμε λίγο ακόμη κονιάκ.
- Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τις φράουλες που αφήσαμε στην άκρη.
- Πιέζουμε καλά τον πολτό μέσα από λεπτό σουρωτηράκι και ρίχνουμε το ρευστό μέρος στο ποτό.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε το ποτό σε μικρά αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια (ή σε ένα μεγάλο), τα κλείνουμε καλά και τα διατηρούμε σε σκοτεινό σημείο.
- Σερβίρουμε το ποτό σκέτο, ως λικέρ, ή με τριμμένο πάγο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.