Είναι αρωματικά και πολύ μα πολύ δυνατά.
Διαδικασία
Από τη Δανία
Υλικά
- 250 ml νερό
- 20 καρφάκια γαρίφαλου
- 3 ξύλα κανέλας
- 2 λίτρα κόκκινο ξηρό κρασί
- 750 ml κρασί Πόρτο
- 1 φλιτζάνι λευκό ρούμι
- 1 φλιτζάνι μπράντι
- 1 φλιτζάνι σταφίδες
- 2/3 φλιτζανιού λευκά αμύγδαλα, ψιλοκομμένα στο μούλτι
- 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Διαδικασία
Ανακατεύουμε το νερό με το γαρίφαλο και την κανέλα σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το αρωματισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε όλο το υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα πορτοκάλια και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το ποτό να ζεσταθεί αλλά όχι να πάρει βράση. Πλένουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε ροδέλες χωρίς να το ξεφλουδίσουμε. Μεταφέρουμε το ποτό σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ, ρίχνουμε μέσα το κομμένο πορτοκάλι και σερβίρουμε γεμίζοντας με μια βαθιά κουτάλα γυάλινα φλιτζάνια.
Από την Ισλανδία
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
- 1 φλιτζάνι μπράντι, κατά προτίμηση ελληνικό
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο τριμμένο
- 10 καρφάκια γαρίφαλου
- 2 ξύλα κανέλας
- 1/2 φλιτζάνι κρασί Μαυροδάφνη
- 3 μπουκάλια κόκκινο κρασί
Διαδικασία
Ανακατεύουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη με το μπράντι και την αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Πλένουμε και κόβουμε το πορτοκάλι σε ροδέλες χωρίς να το ξεφλουδίσουμε. Ρίχνουμε τις ροδέλες μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το τζίντζερ, το κάρδαμο, το γαρίφαλο και την κανέλα. Δυναμώνουμε λίγο τη θερμοκρασία έως ότου το μείγμα πάρει βράση. Χαμηλώνουμε ξανά τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τη Μαυροδάφνη και 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί. Ανακατεύουμε ελαφρώς με μια κουτάλα, προσέχοντας να μην πιτσιλιστούμε. Σιγοβράζουμε το ποτό για 2 -3 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ποτό να σταθεί μία νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου. Την επομένη προσθέτουμε το υπόλοιπο κόκκινο κρασί, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε καλά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, σουρώνουμε το Glögg και το σερβίρουμε σε κούπες ή γυάλινα φλιτζάνια.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net