Διαδικασία
Χριστούγεννα χωρίς egg nog δεν γίνονται στις πέραν του Ατλαντικού ακτές. Ένα μήνα πριν τη μεγάλη γιορτή και για να υποδεχτούν το πνεύμα των Χριστουγέννων, οι αμερικάνες οικοδέσποινες ετοιμάζουν στα σπίτια το υπέροχο αυτό ποτό που δεν λείπει από καμία συγκέντρωση, από κανένα τραπέζι.
Έψαξα στα κιτάπια μου και βρήκα ότι το egg nog, παρ’ ότι πολιτογραφημένο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έχει μάλλον ξεκινήσει την καριέρα του από τη Γηραιά Αλβιόνα όπου καταγράφεται από τον 17ο. Φτιαχνόταν από αυγά, γάλα και κρασί και το απολάμβαναν μόνο οι πλούσιοι που διέθεταν υποστατικά με ζώα, μιας και τότε στην Αγγλία ο μέσος κάτοικος πόλης σπάνια έβλεπε γάλα -κι αν το έβλεπε αμφιβάλλω αν θα έφτιαχνε μ’ αυτό egg nog…
Πολυταξιδεμένη συνταγή φτάνει στον Αμερικάνικο Νότο με τις ατέλειωτες φάρμες, όπου το bourbon αντικαθιστά το κρασί. Ήταν, λένε, το αγαπημένο του G.Washington που έφτιαχνε τη δική του συνταγή με bourbon, sherry και ρούμι, που μόνο οι θαρραλέοι δοκίμαζαν … Στο Πουέρτο Ρίκο προστίθεται το ρούμι και ονομάζεται coquito και στο Μεξικό rompope. Στο Περού οι γιορτές έρχονται με biblia con pisco, όπου pisco είναι το περουβιάνικο μπράντυ.
Τέλος στη Γερμανία κάνουν την Biersoppeνa, egg nog με μπύρα. Το τραπέζι στρώνεται με άσπρο, γιορτινό τραπεζομάντιλο κοντά στο στολισμένο έλατο, κι επάνω ακουμπάει το μεγάλο γυάλινο μπολ με το egg nog. Δίπλα, τα γυάλινα, επίσης, φλιτζανάκια ή ποτήρια κι ένα μπολ με τριμμένη κανέλλα και μοσχοκάρυδο, για όσους θέλουν.
Η συνταγή μου
Σας δίνω τις αναλογίες για ένα άτομο κι εσείς θα τις πολλαπλασιάσετε αναλόγως.
Υλικά
- 1 κρόκος αυγού
- 2 cl cointreau
- 3 cl σκούρο ρούμι
- 10 cl γάλα
- λίγη κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Χτυπάμε πολύ καλά τον κρόκο με το γάλα και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε το cointreau και το ρούμι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση και περισσότερες θερμίδες, χτυπάμε λίγη κρέμα σε ελαφριά σαντιγί και βάζουμε μια κουταλιά από πάνω.
Η αμερικάνικη συνταγή
Μία από τις αμερικάνικες συνταγές γιατί υπάρχουν τόσες, όσες και πολιτείες!
Υλικά
- 12 ασπράδια, χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα (φτιάχνουμε ένα σιρόπι από δύο φλυτζάνια ζάχαρη και μισό νερό και το προσθέτουμε σιγά σιγά καυτό στην μαρέγκα πάνω σε μπαίν μαρί, προσέχοντας να μην κόψει, έτσι ώστε να παστεριωθούν τα ασπράδια)
- 12 κρόκοι και 200 γραμμ. ζάχαρης, χτυπημένα μέχρι να ασπρίσουν σε μπαιν μαρί έτσι ώστε παράλληλα να παστεριώνονται (προσοχή: μόλις ασπρίσουν, είναι έτοιμα).
- 1 λίτρο κρέμα σε σαντιγί
- 1 λίτρο χλιαρό γάλα
- 1 λίτρο bourbon
- 250 ml ρούμι
Διαδικασία
Ανακατεύουμε την μαρέγκα με το μίγμα των αυγών μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και το bourbon. Ανακατεύουμε πάλι, και προσθέτουμε το ρούμι.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net