Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο πιο λαχταριστό και εντυπωσιακό στεφάνι, με βουτυρένια ζύμη, ζουμερά μήλα, μάρτσιπαν και ολόγλυκες σταφίδες.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Για τη ζύμη
150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
300 γρ. αλεύρι σκληρό
50 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο ελαφρώς με ένα πιρούνι
Για το μείγμα με τις σταφίδες
100 γρ. ξανθές σταφίδες
100 γρ. μαύρες σταφίδες
60 γρ. φρουί γκλασέ ή φλούδα από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, ψιλοκομμένη
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
50 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κυβάκια
1/2 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
1/3 κουτ. γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
100 γρ. μαύρη ζάχαρη (αυτή που μοιάζει με βρεγμένη άμμο)
60 ml κονιάκ
Για την υπόλοιπη γέμιση
1/2 μήλο, κομμένο σε κυβάκια
350 γρ. μάρτσιπαν, κομμένο σε κύβους (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις πρώτες ύλες για γλυκά)
2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκo για επάλειψη
Διαδικασία
Μείγμα με σταφίδες
Για το χριστουγεννιάτικο στεφάνι με μήλο, μάρτσιπαν, σταφίδες ξεκινάμε με το μείγμα με τις σταφίδες και σταφίδες: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το κονιάκ και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι η ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν.
Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Το περιχύνουμε με το κονιάκ, ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ, ώστε να ζυμωθούν τα αρώματα και να δέσουν οι γεύσεις των υλικών.
Το μείγμα αυτό θα μπορούσαμε για ευκολία να το φτιάξουμε και πολλές μέρες πριν, αφού διατηρείται καλά στο ψυγείο και γίνεται όλο και καλύτερο.
Για την ζύμη
Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να χλιαρύνει αρκετά, γιατί, αν είναι πιο ζεστό, θα καταστραφεί η μαγιά.
Αδειάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος-βουτύρου και το αυγό και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα πλαϊνά του κάδου. (Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε με το χέρι, αρχικά μέσα σε λεκάνη για 10 λεπτά και έπειτα πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια).
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίς να την πλάσουμε ή να τη «δουλέψουμε» καθόλου με τα χέρια, την ανοίγουμε με πλάστη σε μεγάλο παραλληλόγραμμο περίπου 25 x 33 εκ.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα με τις σταφίδες και έπειτα σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τα κυβάκια μήλου και το μάρτσιπαν.
Ανασηκώνουμε τη ζύμη από τη μία μεγάλη πλευρά της και την τυλίγουμε σε ρολό.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό στη μέση κατά μήκος, έτσι ώστε να φανεί η γέμιση.
Πλέκουμε τα δύο κομμάτια του ρολού μεταξύ τους σαν να φτιάχνουμε ένα στριφτάρι και έπειτα ενώνουμε τις δύο άκρες από το στριφτάρι για να του δώσουμε σχήμα κουλούρας.
Πιέζουμε το σημείο της ένωσης, ώστε να κολλήσει καλά.
Μεταφέρουμε το στεφάνι ζύμης σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, το καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το στεφάνι για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, ανοίγουμε τον φούρνο στα μισά του ψησίματος και καλύπτουμε απαλά με αλουμινόχαρτο.
Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε και αφήνουμε σε σχάρα.
Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο μαζί με ελάχιστο νερό, ώστε να γίνει πιο ρευστή (αν έχει κομμάτια βερίκοκο, την περνάμε από το μπλέντερ και τη σουρώνουμε από σουρωτό).
Αλείφουμε το στεφάνι όσο είναι ζεστό και αφήνουμε να κρυώσει καλά.