Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι ένα σουηδικό τυρογλυκό που σερβίρουν όλο τον χρόνο σε γιορτινές περιόδους και ως βασικό χαρακτηριστικό του έχει την αμυγδαλόσκονη (συχνά και εσάνς πικραμύγδαλου). Παραδοσιακά το έφτιαχναν με τυρόπηγμα, που είναι το πρώτο στάδιο στην παρασκευή τυριού. Γι’ αυτό και στο βιβλίο «The Nordic Baking Book» (εκδ. Phaidon, 2018) του Σουηδού σεφ Magnus Nilsson, στο οποίο συγκεντρώνει παραδοσιακές συνταγές από τις Βόρειες Χώρες, θα βρούμε μια συνταγή για ostkaka που στα υλικά της αναφέρει απαστερίωτο, μη ομογενοποιημένο γάλα και πυτιά. Πλέον, όμως, οι περισσότεροι το φτιάχνουν με cottage cheese. Το γλυκό είναι σφιχτό, κρεμώδες και πλούσιο στο στόμα, με κοκκώδη υφή. Σερβίρεται χλιαρό, συνήθως με μία κουταλιά σαντιγί και φρούτα του δάσους ή μαρμελάδα.
Υλικά
800 γρ. τυρί cottage
150 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά + 100 γρ. επιπλέον, χτυπημένη στο μίξερ σε σαντιγί, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
6 αυγά
50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη – τη βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα)
λίγο βούτυρο για το ταψί
μύρτιλα (ή φράουλες) ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για το οstkaka, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Σε έναν πολυκόφτη πολτοποιούμε μαζί το τυρί, τη ζάχαρη και τα 200 γρ. κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά και τη σκόνη αμυγδάλου και δουλεύουμε λίγο ακόμα το μείγμα, να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες του χαρτιού να εξέχουν.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε με τα μύρτιλα, τις φράουλες ή τη μαρμελάδα.
Αν θέλουμε, συνοδεύουμε κάθε κομμάτι του οstkaka με μία κουταλιά άγλυκη σαντιγί.