Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΗ σοκολατένια γεύση σε συνδυασμό με τη φρεσκάδα της φρέσκιας φράουλας μας κάνει ένα πεντανόστιμο γλυκάκι.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Υλικά
250 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, τεμαχισμένη
75 γρ. (2/5 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
50 γρ. ώριμες φράουλες, πολτοποιημένες στο μούλτι (σουρώνουμε τον πολτό και τον ζυγίζουμε μετά, ώστε το καθαρό βάρος να είναι 50 γρ.)
1 φακελάκι τσάι ανάμεικτο με ξερά κόκκινα φρούτα (το βρίσκουμε από γνωστές εταιρείες τσαγιού αλλά και χύμα σε καταστήματα με βότανα και καφεκοπτεία – αν επιλέξουμε χύμα, θα χρειαστούμε 1 κουτ. γλυκού)
Επικάλυψη
250 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
250 γρ. κακάο (είναι 2 πακέτα, αλλά θα περισσέψει πολύ – μετά τη χρήση, το κοσκινίζουμε και το φυλάσσουμε. Χρησιμοποιείται κανονικά)
Διαδικασία
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπά στην επιφάνεια του νερού. Όση ώρα λιώνει η σοκολάτα, την ανακατεύουμε.
Εναλλακτικά τη λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W, διακόπτοντας τον φούρνο και ανακατεύοντας ανά 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει (έτσι δεν θα μας καεί).
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, λίγο πριν πάρει βράση, ρίχνουμε το φακελάκι με το τσάι (ή το χύμα τσάι, μέσα σε ένα φίλτρο τσαγιού) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Καλύπτουμε σφιχτά το κατσαρολάκι με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη, πετάμε το φακελάκι (ή το φίλτρο) με το τσάι, προσθέτουμε τις πολτοποιημένες φράουλες και ανακατεύουμε. Βάζουμε ξανά το κατσαρολάκι στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση το μείγμα.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζουμε το καυτό περιεχόμενό του στη λιωμένη κουβερτούρα, σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας κάθε φορά καλά με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι στο τέλος να έχουμε μια γυαλιστερή κρέμα-γκανάς.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ, για να σφίξει το μείγμα. Την επόμενη μέρα πλάθουμε με το κρύο μείγμα μικρές μπαλίτσες βάρους περίπου 15 γρ. (ή πιο μικρές, αν προτιμάμε) και τις απλώνουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αφήνουμε στην άκρη.
Επικάλυψη
Βάζουμε το κακάο σε ένα μέτριο ταψί. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, όπως περιγράψαμε στο βήμα 1, αλλά σε ένα σκεύος που να τη χωράει ίσα ίσα (αν τη βάλουμε σε πολύ μεγάλο μπολ, θα κρυώνει γρήγορα και θα ταλαιπωρηθούμε, γιατί θα πρέπει να την ξαναλιώσουμε).
Βουτάμε κάθε τρουφάκι πρώτα στη λιωμένη σοκολάτα και στη συνέχεια το κυλάμε στο πιάτο με το κακάο, καλύπτοντάς το καλά παντού.
Σερβίρουμε τα τρουφάκια αμέσως ή τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι και για 15 ημέρες, σε κλειστό σκεύος.