Κείμενο: Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΟ κλασικός νηστίσιμος σιμιγδαλένιος χαλβάς λαδιού εμπλουτίζεται με καρύδια και κουκουνάρια σε αυτή την ωραία εκδοχή που θα φτιάχνουμε ξανά και ξανά.
Υλικά
4 φλιτζ. τσαγιού νερό
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
φλούδα από 1 λεμόνι (μόνο το κίτρινο μέρος)
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1/2 φλιτζ. τσαγιού χοντροσπασμένη καρυδόψιχα
1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια
λίγη κανέλα σε σκόνη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για τον σιμιγδαλένιο χαλβά λαδιού με καρύδια, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που τα υλικά θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι κατά μέρος.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Πριν κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, την καρυδόψιχα και τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να αρχίσει να παίρνει χρώμα και να σκορπίσει ένα ωραίο άρωμα
Σουρώνουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε σταδιακά στην κατσαρόλα, προσεκτικά γιατί θα πιτσιλίσει έντονα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα.
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί εντελώς και το σιμιγδάλι να φουσκώσει και να αφρατέψει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει λίγο, μέσα στο σκεύος.
Τον αδειάζουμε σε φόρμα για πιλάφι ή για ζελέ ή για κέικ, ή σε ένα απλό στρογγυλό ταψάκι, όλα με διάμετρο 26 εκ., ή σε μια μακρόστενη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, πιέζοντας απαλά τον χαλβά στη φόρμα.
Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ξεφορμάρουμε τον χαλβά σε μεγάλη πιατέλα και σερβίρουμε σε κομμάτια, πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα. Αν θέλουμε, τον στολίζουμε με μερικά καρύδια.