Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 φλιτζ. σπορέλαιο
- 1 φλιτζ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2/3 φλιτζ. ζάχαρη 2 κουτ. σούπας ούζο
- 1 κουτ. σούπας γλυκάνισος
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτο
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτο
- 700 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ ή λεκάνη το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το ούζο, τον γλυκάνισο και τα ξύσματα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με το χέρι μας.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας ελαφρά. Θα πρέπει να γίνει η ζύμη εύπλαστη, λεία και ελαστική. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα, απλώς να γίνουν ένα τα υλικά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C, στον αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 – 5 μικρά, μακρόστενα φραντζολάκια. Ντύνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και ακουμπάμε πάνω τα φραντζολάκια. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι κάθε φραντζολάκι σε φέτες πάχους 1 – 1 1/2 εκ., προσέχοντας να μην φτάσει μέχρι κάτω.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 45 λεπτά.Αφήνουμε τα φραντζολάκια να κρυώσουν καλά, για περίπου 30 λεπτά. Τα κόβουμε σε φέτες εκεί που τα είχαμε χαράξει με το μαχαίρι. Τα ξαπλώνουμε στο ταψί και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά στους 120° C.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αναποδογυρίζουμε τα παξιμαδάκια ώστε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά, μέχρι να ξεραθούν εντελώς.